İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, Erzincan Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde 40 günlük eğitimlerini tamamlayan bin 344 bekçinin yemin törenine katıldı.
Erzincan Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde eğitimlerini tamamlayan bekçilerin yemin törenine katılmak üzere Erzincan’a gelen İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, Erzincan Havaalanında, Erzincan Valisi Sayın Ali Arslantaş, Erzincan Milletvekilleri Sayın Süleyman Karaman ve Sayın Burhan Çakır, Erzincan Belediye Başkanı Sayın Cemalettin Başsoy, kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş tarafından karşılandı.
İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu daha sonra katıldığı Erzincan Polis Meslek Yüksekokulu'ndaki yemin töreninde, Erzincan Valisi Sayın Ali Arslantaş, 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş, Polis Akademisi Başkanı Sayın Prof. Dr. Yılmaz Çolak, Erzincan Milletvekilleri Sayın Süleyman Karaman ile Sayın Burhan Çakır, Erzincan Belediye Başkanı Sayın Cemalettin Başsoy, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri öğrencilerin aileleri de yer aldı.
Programda Erzincan Valisi Sayın Ali Arslantaş, terörle mücadelede Erzincan’da elde edilen başarılar başta olmak üzere tüm gelişmeleri katılımcılara aktardığı konuşmasında; “3 yılda yapılan 851 terör operasyonu ve 8 terörist saldırısında şehit verilmemiş, toplam 27 ’si ölü, 1’ i yaralı 10’u sağ olmak üzere 38 terörist etkisiz hale getirilmiştir. 2010 yılından bu yana Erzincan ili Refahiye kırsalında daimi bir şekilde üs bölgesi tesis eden sözde “Koçgiri Eyaleti Grubu” tamamen yok edilmiştir.
Söz konusu sözde “Koçgiri Eyaleti Grubu”nun yok edilmesiyle birlikte örgütün kuzey, doğu, güney, batı açılımlarını kolaylaştıran ve çabuklaştıran, örgütün Fırat (Karasu) Nehri güneyi, Tunceli-Ovacık, Munzur-Mercan Dağları bölgesinde faaliyet gösteren sözde Dersim Sahaya bağlı gruplarla; Giresun, Gümüşhane ve Trabzon illerinde faaliyet gösteren sözde Karadeniz Açılım grupları arasındaki irtibatı koparılmıştır.
Operasyonlarda 18 depo, 5 sığınak, 2 mevzii, çok miktarda silah, mühimmat, patlayıcı madde, 3 ton civarında gıda malzemesi ile çok miktarda yaşam malzemesi ele geçirilmiştir.
Maalesef ilimizde hayatın rutini haline gelen teröristlerin yol kesmesi hadisesi vardı. Kahraman evlatlarımızın yürüttüğü mücadele sonunda son üç yıl içinde teröristler değil yol kesmek saklandıkları delikten başlarını çıkaracak mecali bile bulamaz hale getirilmiştir. Erzincan Valisi olarak şunu net bir dille ifade edebilirim ki Erzincan mülki sınırları içerisinde tek bir terörist bırakılmamıştır.
İl Emniyet Müdürlüğümüz asayiş olaylarında; 2017 yılında ülkemiz genelinde malvarlığına karşı işlenen suçların aydınlatılmasında 1.sırada, kişilere karşı işlenen suçların aydınlatılmasında ise 3. sırada yer alırken bu başarısını 2018 yılında bir adım daha öteye taşıyarak malvarlığına karşı ve kişilere karşı işlenen suçların aydınlatılmasında 1. sırada yer almıştır.
İl Jandarma Komutanlığımız da 2018 yılında malvarlığına karşı işlenen suçların aydınlatılmasında ülkemiz genelinde 1. sırada, genel asayiş olaylarının aydınlatılmasında 2. sırada yer almıştır.
FETÖ/PDY ile mücadele kapsamında; 3 özel eğitim kurumu, 2 öğrenci yurdu,1 TV, 2 radyo istasyonu vericisi, 1 Vakıf ve 5 Dernek kapatılmıştır.
1.067 kamu görevlisi hakkında işlem yapılmış olup, bunlardan 750’si kamu görevinden çıkartılmıştır. 249’u görevine iade edilmiş, 6’sı emekliliğe sevk edilmiştir. 62’sinin işlemleri devam etmektedir.
Uyuşturucuyla mücadele kapsamında; 2017 yılında ilimiz 202,051 kg eroin yakalamasıyla Türkiye 7’nciyken 2018 yılında toplam 1.519,671 kg eroin yakalamasıyla 2’nci sırada yer almıştır.
Tespit edilen 244 metruk binanın 43’ü yıkılmış, 160 bina korunaklı hale getirilmiş, 41 binanın ise korunaklı hale getirilme çalışmaları devam etmektedir. Uyuşturucu tacirlerine karşı yürüttüğümüz sıkı takip neticesinde son üç yılda 394 operasyonda 121 kişi tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir.
Emniyet kemeri uygulamasıyla birlikte kazalarda yaşanan ölüm oranı emniyet bölgesinde % 35, jandarma bölgesinde %80 azalmıştır.
İl Yatırım Takip Sistemi (İLYAS) Projesi, İzleme ve Değerlendirme Sistemi (İZDES) Projesi, GAMER, Açık Kapı uygulaması, Halk günü uygulaması, Muhtar toplantıları, Ekonomik Toplantılar valiliğimce titizlikle uygulanmaktadır.
Bu uygulamaların taşra için ne kadar önemli ve hayati olduğunu kısa bir örnekle açıklamama izin verin. İlin ekonomisindeki söz sahibi aktörleri devletle bir araya getirdiğimiz ekonomik toplantılar sonucunda alınan kararlarla uygulamasına geçtiğimiz;
15.000 büyükbaş hayvanın bir arada besleneceği Tarıma Dayalı Besi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmuştur.
Kırmızı Et Kombinası yapımı için Et ve Süt Kurumu Yönetim Kurulu kararı alınmış 2019 yılında yapımına geçilecektir.
Ekonomik toplantılarda yapılması kararı alınan, Arazi Toplulaştırması kapsamında Erzincan Merkez, Refahiye, Tercan ve Çayırlı ovalarında 126 köyümüzde 157 bin hektar alanı kapsayan toplulaştırma işi için 67 milyon liralık bakanlık ödeneği sağlanmış ve toplulaştırma başlamıştır.
Günlük 45 ton süt işleyecek süt mandırası için 10 milyon liralık yerel kaynak bir araya getirilerek ekonomiye kazandırılmıştır.
Erzincan Ekşisu mevkiinde bulunan karbondioksit gazının, sanayi gazları sektörüne yönelik sıvılaştırma işletmesinin kurulması amacıyla, 4 Milyon TL’lik ajans desteği sağlanmıştır.
Organize Sanayi Bölgesinde 2 adet tekstil fabrikasının kurulmasına destek sağlanmış 300 kişinin istihdam edildiği fabrikalar üretime geçmiş bulunmaktadır.
Sadece ekonomik toplantılarının ilimiz üretim ve istihdamına sağladığı katkı 200 milyon lira civarındadır.” diye konuştu.
Yemin töreninde konuşan İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, Türk insanının güzel nasihatlerle büyüdüğünü belirterek, şunları söyledi: "Bizim medeniyetimiz, bizim inancımız, dinimiz, bizim değerlerimiz; 'adalet mülkün temelidir', 'insanı yaşat ki, devlet yaşasın' der. Başka milletlere, onların inançları ne söyledi bilemem ama biz insanlığa zulmedenlerden olmadık. Biz ne para için, ne petrol için, ne de zenginlik ve refah için, mazlum milletlerin ahını almadık. Bugün dünyada terör var, biz yapmadık. Göç yollarında ölen, ailesini, çoluk çocuğunu, hayatını kaybeden binlerce insan var, bunu da biz yapmadık. Biz uyuşturucu üretip el altından satmadık. Bugün dünyada açlık var, biz kimsenin ekmeğini aşını çalmadık. Dünyada ırkçılık yükseliyor, oysa biz kimseye derisinin rengini sormadık. Şu içinde bulunduğunuz Erzincan şehri, bilesiniz ki alelade bir ev ve dükkan yığını değildir. Buranın toprağı alelade bir toprak değildir. Bu ülke, bu aziz millet, dünyada insanlık adına kendine ait bir imzası olan millettir. Eğer bugünün teknolojisini, zenginliği, refahı geliştiren biz olsaydık, veya biraz da olsa bizden ilham alsalardı, dünya bu halde olmazdı."
'EN KRİTİK COĞRAFİ ROTALAR ÜZERİNDEYİZ'
İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, 21'inci yüzyılda terör, düzensiz göç ve uyuşturucu ticaretinin insanlığı tehdit ettiğini belirterek, şöyle konuştu: "Dünyada uyuşturucuya bağlı ölümler, katlanarak artıyor. Avrupa'nın gelişmiş laboratuvarlarında insanlığın gelmiş geçmiş en gaddar, en öldürücü sentetik uyuşturucu haplar üretiliyor. DEAŞ, PKK/PYD, FETÖ gibi örgütler küresel güçlerle ilişki içinde. Koskoca devletler bunları ne yazık ki muhatap alıyor, eğitiyor, silah veriyor, başkalarıyla çatıştırıyor, araç olarak kullanıyor. Türkiye olarak bu problemlerin hemen hepsinin en kritik coğrafi rotaları üzerindeyiz. Hem denizde hem karada hem de havada bu böyledir. Ülkemizin genç nüfusu, özellikle terör örgütlerinin ve uyuşturucu ticaretini yönetenlerin iştahını kabartmaktadır. Türkiye bugün çok önemli güvenlik maliyetleri sırtlanmıştır. 2018 yılında tüm terör örgütlerine dönük toplam 129 bin 787 terör operasyonu, 147 bin 562 uyuşturucu operasyonu yaptık. Çok kaba bir hesapla Türkiye'de 2018 yılında ele geçirilen uyuşturucunun maddi değeri 3,5 milyar Türk lirasıdır. Geçen yıl sonu itibarıyla yakaladığımız düzensiz göçmen sayısı 268 bin kişidir. Bu rakamlar dünyanın gelişmiş ülkelerinin, parası bol ama vicdanı kıt ülkelerinin duymaktan bile korkacağı rakamlardır. Diyebilirim ki bugün Türkiye'yi uyuşturucuyla göçle ve terörle ablukaya almak istiyorlar; ama bir şansımız var. Türkiye bugün son 300 yılın en kuvvetli dönemindedir. Bütün risklerimizi, tehditlerimizi ülkemizin kendi gücüyle bertaraf ediyoruz."
'HİÇBİR ŞEY İÇİN İCAZET ALMIYORUZ'
Türkiye'nin tehlikeyi nerede görürse müdahale ettiğini kaydeden İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, "Kendi helikopterimizi yapıyoruz. Oysa biz bu ülkede polisin haftalık benzin istihkakının 10- 15 litre olduğu, benzin yokluğundan polisin olay yerine gidemediği, akaryakıt istasyonlarından borçla benzin alındığını veya esnafın yardımlarıyla ihtiyaçların karşılanmaya çalışıldığı, o günkü kısıtlı yerli üretim imkânlarıyla yapılan ve çoğu eski tabancaların tutukluk yapması yüzünden bekçimizin polisimizin şehit düştüğü günleri yaşadık. Çok şükür o günler çok uzakta kaldı. Artık kimseden hiçbir şey istemiyoruz, hiçbir şey için icazet almıyoruz. Tehlikeyi nerede görürsek; Afrin'de görürsek Afrin'e, Cerablus'ta görürsek Cerablus'a, Azez'de görürsek Azez'e korkmadan, çekinmeden müdahale ediyoruz. İşte bütün bu çerçeve içinde insanımızın biraz önce tarif ettiğim bu kötülüklerden etkilenmemesi, zarar görmemesi, başını huzur içinde yastığa koyabilmesi için şehir güvenliğini takviye edici çok ciddi adımlar atıyoruz. İşte bugün burada göreve hazır olan evlatlarımız, bu gayretlerimizin önemli bir parçası olacaklardır" diye konuştu.
'11 BİN 382 BEKÇİMİZ GÖREV BAŞINDA'
Bekçilik uygulamasının yeni olmadığını vurgulayan İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Uzun yıllardır var olan bu uygulamayı yeniden canlandırmak ve çağa uygun bir hale getirmek gerekti. 2016 yılından itibaren toplam 9 bin 444 yeni bekçimiz göreve başladı. Öncekilerle beraber halihazırda 11 bin 382 bekçimiz görev başındadır. İnşallah mart ayında 8 bin yeni bekçi alımına çıkıyoruz. 24 Aralık ile 1 Şubat arasında 6 büyük ilimizde yaptığımız bir saha çalışmasında toplumun bekçilerimizden memnun olduğunu hatta mahallesinde bekçi olmayan muhtarların mülki idareden sürekli olarak bekçi talebinde bulunduğunu, bekçilik uygulamasıyla asayiş olaylarında ciddi azalış yaşandığını gördük. Ankara'da 2017 yılındaki günlük evden hırsızlık sayısı 30'du, 2018 yılında bu sayı 10'a düştü. İstanbul'da günlük ortalama evden hırsızlık 2017'de 78'di, 2018'de 54'e düştü. İzmir'de yüzde 19'dan 8'e düştü. Aydınlatma oranlarında ise yüzde 6,5 artış yaşandı. İlk kez bekçilerimiz Polis Meslek Yüksekokulu'ndaki eğitim aldı ve göreve hazır."
İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, konuşmasının ardından bin 344 bekçiden eğitimde en başarılı olan 3'üne başarı belgelerini ve hediyelerini verdikten sonra, protokolle hatıra fotoğrafı çektirdi.
Tören sonunda yemin eden bin 344 bekçi, keplerini havaya attı ve ilk düdüklerini çaldı.
Dönem birincisi Hakan Yılmaz'ın da bir konuşma yaptığı törende, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, yanına gelen 15 aylık Alperen Aydın ve bir yaşındaki Mehmet Asaf Gürcüoğlu'nu sevdi, oyuncak jandarma arabası hediye etti.
Buradaki programın ardından şehir merkezine giden İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, kent merkezindeki Fevzipaşa Caddesi üzerinde faaliyet gösteren bazı esnafları ziyaret ederek, vatandaşlarla bir araya geldi.